Θρησκευτικές εορτές.

Τα Χριστούγεννα, ο πρόεδρος της εκκλησιαστικής επιτροπής διάλεγε δύο παιδιά και γυρνούσανε όλα τα σπίτια του χωριού για να καλαντήσουν.
περισσότερα..

Μουσικά όργανα.

Ο κεμεντζές ή η κεμεντζέ είναι το βασικότερο μουσικό όργανο των Ποντίων. Η καταγωγή του κεμεντζέ ανάγεται στην Μεσοποταμία, στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα.
περισσότερα..

Αυθεντικές Ποντιακές συνταγές.

Αν και τα σημερινά υλικά είναι υποδιέστερα αυτών που χρησιμοποιούσαν "εκεί" και "τότε", αξίζει να δοκιμάσετε τη κουζίνα του Πόντου.
περισσότερα..

Χοροί.

Στους ποντιακούς χορούς έχουμε ακριβώς το ίδιο φαινόμενο που παρατηρείται στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δηλαδή μια μελωδία να χορεύεται διαφορετικά από το ένα χωριό στο άλλο και να έχει διαφορετική ονομασία ή μικρή μουσική παραλλαγή.
περισσότερα..


Η Ποντιακή ενδυμασία.

Ο Πόντος γεωγραφικά καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση στην περιοχή της Μ. Ασίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ποικιλία και διαφοροποίηση της ενδυμασίας από περιοχή σε περιοχή.
περισσότερα..

Παιδικά παχνίδια.

Κάποια από τα -κυρίως- ομαδικά παιχνίδια, πού έπαιζαν τα παιδιά, είτε στα σοκάκια, είτε στις αυλές, είτε στους αγρούς.
περισσότερα..

Το Ποντιακό θέατρο.

Πρόγονοι του Ποντιακού Θεάτρου υπήρξαν οι Mωμόγεροι που απαντώνται στον Πόντο σε εξήντα παραλλαγές και παίζονται ακόμη και σήμερα στην Eλλάδα. .
περισσότερα..

Μωμογέρια

Όπως όλες οι επαρχιακές κοινωνίες της εποχής, έτσι και ο Πόντος, φέρει μία πλούσια παλέτα από ευχές, προλήψεις και όχι μόνο.
περισσότερα..