Ιστορικό Συλλόγου Ποντίων Νέστου

Το 1969 τετραμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους:

 

 1. Δημήτρη Τομπαΐδη
 2. Ιερεμία Αναστασιάδη
 3. Λάζαρο Καλταπανίδη
 4. Ευστάθιο Μολοχίδη

αποφάσισε την ίδρυση ποντιακού συλλόγου, αφουγκραζόμενη την επιθυμία των ποντιακής καταγωγής κατοίκων της επαρχίας Νέστου.

Αφού συνέταξε το καταστατικό, έγινε η πρώτη ιδρυτική Γενική Συνέλευση στις 7.9.1969. Το καταστατικό εγκρίθηκε από τα μέλη και η επταμελής προσωρινή διοίκηση το υπέβαλε στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Η έγκριση του καταστατικού έγινε με την υπ’ αριθμό 127/11.12.1969 απόφαση του Πρωτοδικείου.

Με ζήλο και ιδιαίτερη φροντίδα άρχισε η οργάνωση του νεοσύστατου Συλλόγου. Μισθώθηκε και επιπλώθηκε η πρώτη στέγη του Συλλόγου και άρχισε αμέσως η εγγραφή μελών και η προετοιμασία για την πρώτη Γενική Συνέλευση. Στις 12.4.1970 γίνονται οι πρώτες αρχαιρεσίες. Την πρώτη διοίκηση του Συλλόγου αποτελούσαν οι:

 

 1. Ιερεμίας Αναστασιάδης - Πρόεδρος
 2. Απόστολος Γιαϊλόγλου - Αντιπρόεδρος
 3. Λάζαρος Καλταπανίδης - Γενικός Γραμματέας
 4. Ευστάθιος Μολοχίδης - Ταμίας
 5. Ζήσης Μαρίδης - Σύμβουλος
 6. Κλεάνθης Κωνσταντινίδης - Σύμβουλος
 7. Ιορδάνης Κωνσταντινίδης - Σύμβουλος

Στα γραφεία αυτά, ο Σύλλογος μένει μέχρι το 1972. Στη δεύτερη στέγη του μένει μέχρι το 1977. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα μένει άστεγος και τελικά το Μάρτιο του 1978 βρίσκεται ο χώρος που επέτρεπε και τη συγκέντρωση των ποντιόπουλων για την εκμάθηση ποντιακών χωρών. Το 1981 μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερη αίθουσα και από το 1995 ο Σύλλογος Ποντίων Νέστου έχει πια τη δική του στέγη συνολικού εμβαδού 600 τ.μ.

Το τριώροφο αυτό κτίριο έγινε με τη βοήθεια των μελών του και εκτός από τα γραφεία του στεγάζει θεατρική αίθουσα, καμαρίνια, ιματιοθήκη, αίθουσα διδασκαλίας χορών, κουζίνα, βιβλιοθήκη και τώρα πια την πολυτελή αίθουσα δεξιώσεων. Πολλές και ποικίλες οι δραστηριότητες του Συλλόγου, ο οποίος δίνει πάντα δυναμικά το παρών στα πολιτιστικά δρώμενα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.