Θεατρικές παραστάσεις του συλλόγου μας

 

 

Ο Πάντζον και η Κατίγκω είναι ένα μεσοαστικό αντρόγυνο της πόλης της Τραπεζούντας, μέτριας οικονομικής κατάστασης. Έχουν μία μοναχοκόρη, την Ελπίδα που είναι αρκετά μορφωμένη, καθώς και μία ψυχοκόρη, την ορφανή Μαρία (Μαυροκόρτς*) που είναι και συγγενής τους. περισσότερα..

Ο Γιάννες και η Σοφία πηγαίνουν την κόρη τους Ελέγκω στο γιατρό γιατί πονάει το πόδι της. Στο ιατρείο - απουσία διερμηνέα - ο γιατρός δε μπορεί να συνεννοηθεί με το αντρόγυνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία παρεξήγηση. περισσότερα..
Ο χωρέτες (χωριάτης) είναι ένας πανέξυπνος ντόμπρος πόντιος, που σε κάποια προχωρημένη ηλικία ερωτεύεται μία αστή. Η ερωτική του εξομολόγηση γίνεται με έναν εξαιρετικά κωμικό τρόπο, που δημιουργεί μία ευχάριστη ατμόσφαιρα στο κοινό. Φυσικά μέσα σε όλη την ερωτική πλοκή υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που μας πάνε από τη μια κωμική πλευρά στην άλλη. περισσότερα..
Ο Νομάρχης επισκέπτεται ένα προσφυγικό χωριό. Ο δάσκαλος και ο πρόεδρος του χωριού με τα “βαθέα ελληνικά τους” ετοιμάζονται για ένα λόγο εκκλησιαστικό. περισσότερα..
Ο βέβαιας τρέμει τη γυναίκα του Στοφορίνα. Υποστηρίζει όμως ότι με 2-3 ποτηράκια κρασί θα τα βάλει μαζί της. Ο δυναμικός όμως χαρακτήρας της Στοφορίνας δεν του αφήνει πολλά περιθώρια … περισσότερα..
Περιγράφονται ατόφια πολλά ποντιακά ήθη και έθιμα, καθώς και η ζωή των ξενιτεμένων, κυρίως στη Ρωσία, ποντίων. Ένας τέτοιος ξενιτεμένος, ευκατάστατος και κάποιας ηλικίας πόντιος επιστρέφει στο χωριό του στον Πόντο.  περισσότερα..
Πολλοί πόντιοι βρίσκονται στο στρατόπεδο (Σελιλιέ) έξω από την Κωνσταντινούπολη το 1922. Ο πληθυσμός τους έχει αποδεκατιστεί και ενώ έχουν μπει εκεί μέσα 15000, στην Ελλάδα έρχονται μόνο οι μισοί από αυτούς.  περισσότερα..
Ο Φίλπον, πριν από το Ξεριζωμό βρίσκεται στις μεγάλες χαρές του. Παντρεύει το μοναχογιό του. Είναι “πάτερ φαμίλιας” της πιο κλασικής μορφής. Διαλέγει ο ίδιος τη νύφη του, ενώ ο μονάκριβος γιος του άλλη αγαπά. Με την αποκάλυψη του μυστικού ο γάμος διαλύεται. Τότε ακριβώς φτάνει και το μήνυμα του ξεριζωμού. περισσότερα..
Η ιστορία μας αναφέρεται σε ένα ορεινό χωριό του Πόντου την τελευταία ημέρα του ξεριζωμού, όπου οι Έλληνες, εγκαταλελειμμένοι από όλους, με μόνη τους ελπίδα τη βοήθεια του Θεού, προτίμησαν τον αβέβαιο δρόμο της προσφυγιάς από το να προδώσουν την ελληνική τους καταγωγή και την ορθόδοξη χριστιανική τους πίστη. περισσότερα..